Начин на приготвяне
В голям съд се изсипват всичката хладка вода, маята, захарта, 7 с.л. олио и две супени брашно от общото количество.
Разбъркваме и се оставя да почива до втасване на маята. Отнема около 15 минути.
След това поставяме 1/3 от брашното и почваме да замесване. Прибавяме солта и останалото брашно до получаване на меко тесто.
След като почне да се отделя от съда, се добавя и останалото олио 5.с.л. Месим до поемане на мазнината. Оставяме да втаса.
След като тестото удвои размера си, с намаслена ръка месим отново. Втасва два пъти. След второто втасване делим приготвеното тесто за хляб на две хлебчета и слагаме в две форми за печене, които са добре намаслени.
Правят се по два напречни разреза, за да излиза парата.
Оставяме да втаса отново. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, само на горно и долно печене, без вентилатор.
След изпичане хлебчетата се вадят от формите, увиват се в памучна кърпа и се оставят да изстинат върху скара.