Начин на приготвяне
В купа смесваме всички съставки без черният шоколад и семената. Разбъркваме хубаво. Ако се налага, добавете малко вода. Получава се леко ронливо тесто, но това не бива да ви притеснява.
Застелете тава с хартия за печене и я намажете със зехтин или олио. Включете фурната на 180 °C.
Вземете си купичка с леко хладка вода. Топете си ръцете и взимайте от сместа, като големината на коледните сладки е по ваш избор. Аз направих моите по 20 г.
Подредете ги в тава с хартия за печене и ги печете за не повече от 10 минути. Така процедирайте, докато ви свърши сместа. При мен излязоха 70 бр. сладки, затова се наложи да пека на два пъти.
След като сладките са готови, ги оставете да се охладят. През това време си разтопете шоколада с малко кокосово масло и си нарежете ядките / в зависимост какви ще използвате/.
Аз използвах белени слънчогледови семки.
След като сладките са се охладили, потапяйте всяка в разтопения шоколад до половината, а може и цялата. Подредете ги в поднос и ги поръсете с ядките, като можете да използвате и кокосови стърготини, ако имате.
Оставете на студено да стегнат. Само да ви кажа, че сладките топки са леко ронливи, за това трябва да сте много внимателни.
За първи път работя с ябълково брашно, но вкусът страшно много ми хареса.
В цялата смес за коледни сладки топки ябълково и кокосово брашно има 181 г протеин! В една сладка има 55 калории, 5 г въглехидрат, 3 г протеин и 2 г мазнини! Да ви е вкусно и весели празници!
Вижте още идеи за трайни коледни сладки и как се правят бисквити за коледна елха.