Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Затворена пица»Пица Коледна звезда

Пица Коледна звезда

Пица Коледна звезда
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1
"С пица Коледна звезда ще впечатлите всички гости, които са дошли за празника"

Необходими Продукти

  • вода - 180 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 2 ч.л. суха
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 ч.л. равна
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 400 г за меко тесто
  • жълтъци - за намазване 1 бр
  • семена - за поръсване
  • плънка
  • кашкавал - 100 г
  • салам - 50 г шпеков
  • маслини - 3 - 4
  • лютеница - 5 - 6 ч.л. или доматено пюре
  • розмарин - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята и с останалите продукти се замесва средно меко тесто. Оставя се 40 минути да втаса и разделяме на две части.

От първата се точи кръгла кора с диаметър 30 см. В средата се поставя чаша и от нея навън се реже на 5 части. Сваля се чашата и намазваме с лъжичка лютеница, както и всяка една част от пицата.

Отгоре се поръсваме с настърган кашкавал. Хваща се едното връхче и се прехлупва на триъгълник, а отгоре другата част да се получат лъчите на звездата. В средата се поставят парченца салам и маслинки.

Останалото тесто се точи на правоъгълник, нарязва се на ленти и във всяка се поставя по малко кашкавал. Краищата се прищипват и получените фитили се поставят като опашка на звездата.

Намазва се с разбит жълтък с малко олио и поръсваме семена.

Съвет: Разточете я направо върху хартията за печене, после трудно се пренася в тавата. Печем в загрята фурна 180°C до готовност 20 -25 минути.

Вкусно и ефектно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Страхотна рецепта. Браво за идеята.
22.12.2018 17:48