Начин на приготвяне
Медът и маслото се разтопяват в микровълновата на 300 W за 2-3 минути, без да завира.След това леко се охлажда и се прибавя яйцето, разбърква се.
В купа се пресява брашното, содата, пудрата захар, какаото. В хаванче се счуква кардомонът, карамфилът, пресяват се и към тях се прибавят джинджифилът, канелата, индийското орехче.
Сместа от подправки се прибавя към брашното. Брашнената смес с подправки се прибавя малко по малко към медено-яйчената и се омесва гладко меко тесто. Доизмесва се с 2-3 щипки брашно, колкото да не лепне, повече не се прибавя.
Завива се в стреч фолио и се оставя за около 1-2 часа в хладилник, докато тестото се стегне. После се взима част от тестото и се разточва върху леко набрашнен плот с точилка до 5 мм, вадят се форми, по желание се използват печати за сладки.
Слагат се на хартия за печене на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за 12 минути.
После се оставят на решетка, докато се охладят. Съхраняват се в кутия за сладки на хладно.
След като се охладят, се прави глазурата. Белтъкът се разбива с вилица и се прибавя пресята пудра захар, докато се получи гъста смес. След това се разделя на 3 или 4 части и се оцветява с различен цвят степче - около 1-2 кафени лъжички.
Разбърква се добре до хомогенна смес. Правят се фунийки от хартия за печене, пълнят се с различен цвят, връхчето се отрязва съвсем малко и се рисуват меденките.
Оставя се за няколко часа, докато изсъхне добре.