Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Джинджифилово-какаови меденки със захарна глазура

Джинджифилово-какаови меденки със захарна глазура

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Джинджифилово-какаови меденки със захарна глазура
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
50
"Предизвикателство за сръчни домакини - пригответе сами джинджифилово-какаови сладки за най-скъпите си същества"

Необходими Продукти

  • брашно - 248 г
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 70 г
  • яйца - 1 бр.
  • мед - 117 г
  • цейлонска канела - 1/2 ч.л.
  • какао - 3 с.л. на Йоткер
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • кардамон - 2 бр., зърна
  • карамфил - 3 бр., зърна
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • Захарна глазура
  • белтъци - 1 бр.
  • пудра захар - около 200 г
  • степчета - различни цветове, за оцветяване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Медът и маслото се разтопяват в микровълновата на 300 W за 2-3 минути, без да завира.След това леко се охлажда и се прибавя яйцето, разбърква се.

В купа се пресява брашното, содата, пудрата захар, какаото. В хаванче се счуква кардомонът, карамфилът, пресяват се и към тях се прибавят джинджифилът, канелата, индийското орехче.

Сместа от подправки се прибавя към брашното. Брашнената смес с подправки се прибавя малко по малко към медено-яйчената и се омесва гладко меко тесто. Доизмесва се с 2-3 щипки брашно, колкото да не лепне, повече не се прибавя.

Завива се в стреч фолио и се оставя за около 1-2 часа в хладилник, докато тестото се стегне. После се взима част от тестото и се разточва върху леко набрашнен плот с точилка до 5 мм, вадят се форми, по желание се използват печати за сладки.

Слагат се на хартия за печене на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за 12 минути.

После се оставят на решетка, докато се охладят. Съхраняват се в кутия за сладки на хладно.

След като се охладят, се прави глазурата. Белтъкът се разбива с вилица и се прибавя пресята пудра захар, докато се получи гъста смес. След това се разделя на 3 или 4 части и се оцветява с различен цвят степче - около 1-2 кафени лъжички.

Разбърква се добре до хомогенна смес. Правят се фунийки от хартия за печене, пълнят се с различен цвят, връхчето се отрязва съвсем малко и се рисуват меденките.

Оставя се за няколко часа, докато изсъхне добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: