Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка за празник

Содена питка за празник

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
3392k8512
Содена питка за празник
Снимка: Станислава Вълкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кимион - 1 - 2 ч.л.
  • соев сос - 1 с.л.
  • брашно - пшенично, колко поеме ( да не лепне много по ръцете)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа всички сухи съставки и ги изсипете в млякото. Разбъркайте първо с лъжица, след това с ръка. Тестото става дебело, меко, леко лепкаво.

Оформете в подходяща тава питка от полученото тесто, украсете с желани форми и направете с вилица дупчици навсякъде по повърхността на тестото, по този начин тестото по-хубаво ще се запече.

Оставете настрана за около 15 минути.

В загрята до 200°C фурната поставяме празничната питка, поръсваме с малко брашно, за да образува хрупкавост.

Печете 30 - 40 минути, докато стане готова и румена.

Готовността на содената питка се проверява с дървена клечка за зъби, която трябва да излезе суха и чиста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: