Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Използвани са плоска тава за печене, покрита много добре с хартия за печене и борд, направен от всички страни, около 1 см, и размер на тавата - 30/40 см.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със 70 г захар до плътно побеляване. Добавя се ванилията, разбива се за минута.
В купа се пресяват брашното, какаото, бакпулверът и солта. Добавят се към жълтъците на три порции и се разбива на слаба степен на миксера. Оставя се настрана.
Белтъците се разпенват и постепенно се добавя захарта. Разбиват на висока скорост на миксера до плътен сняг.
Прибавят се внимателно към жълтъчната смес, като се разбърква с шпатула.
Сместа се излива в тавата върху хартията, разпределя се възможно най-равно.
Пече се на 180 градуса за около 8-10 мин. При мен изпичането беше точно за 8 мин. Не трябва да се препича, за да не се напука при навиването, трябва да е еластичен блат. Може да се направи проверка с дълго дървено шишче, то трябва да излиза напълно сухо.
След като е готов, се изважда от фурната, охлажда се за 4-5 мин. и изцяло се посипва с пудра захар, това ще предотврати залепянето за хартията. Отгоре се поставя хартия за печене и се обръща, отстранява се долната хартия.
Оставя се да се охлади, не е необходимо веднага да се завива на руло, блатът е по-скоро еластичен, и няма да се напука. След това с помощта на хартията се навива на руло. Оставя се настрана.
Кокосов карамел:
В тенджера се изсипва захарта и водата. Поставя се на умерен котлон да се карамелизира до приятно кафеникав цвят. Изсипва се кокос, разбърква се енергично през цялото време, това е около 1 мин., за да се превърна в златист цвят. Сваля се от котлона и се изсипва в купа, оставя се да се охлади напълно.
Пълнеж от маскарпоне и бял кувертюр:.
В купа се разбива на ниска скорост на миксера маскарпонето за 1-2 минути, докато се изглади. Прибавят се пудрата захар, ванилията и се разбива отново да 30 секунди.
Разтопява се бял шоколад на водна баня с 30 мл сметана. Прибавя се към маскарпонето като се разбива на ниска скорост, прибавя и охладения кокос. Ако по време на охлаждането кокосът се е втвърдил, което би могло да се случи, се поставя между две хартии и с точилка се минава отгоре, докато се раздроби. Прибавя се към сместа с маскарпонето. Разбърква се с шпатула. Оставя се настрана.
В купа се излива 240 охладена сметана и се разбива до напълно твърди върхове. Прибавя се към сместа на порции към сместа с маскарпонето и се разбърква с шпатула. Пълнежът е готов.
Рулото се отваря и се намазва с кокосово-маскарпоненият крем из цялото руло. С помощта на хартията отново се завива, става лесно и безпроблемно. Поставя се в подходящо плато и се оставя в хладилник за около 2 часа.
Декорация:
В топилник се поставя 120 г шоколад. Поставя се на водна баня, да се разтопи. Когато е готов, се сваля от котлона и се прибавя останалите 40 г млечен шоколад нарязан на ситно. Разбърква се, докато се разтопи изцяло.
Взима се голямо парче хартия за печене и се излива отгоре шоколад. Разпределя се с палетната шпатула почти из цялата хартия, на тънък пласт. Хартията се навива на руло и се оставя така за около 30-40 мин., може и повече, важното е да е напълно охладен и втвърден.
След това се отваря внимателно, така че парчетата шоколад да се начупят като кора на дърво, ще бъдат вдлъбнати. Парчетата шоколад са дълги, може и да се начупят.
Изважда се охладеното руло и се отстранява хартията. Изравнява се от двете страни с нож.
Рулото се прехвърля в подходяща сервизна чиния. Начупените парчета шоколад от долната страна се намазват леко с разтопен, шоколад, така че улеят да бъде отгоре. Залепят се върху рулото едни до други.
Поръсва се с малко пудра захар за снежен ефект.
Шоколадовото дръвче, или най-добър превод според мен е Шоколадов бъдник, го поднасям в деня на Коледа.