Коледно-канелено Сабле

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Коледно-канелено Сабле
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
17 мин.
Общо
37 мин.
Порции
40
"Наемете охрана, иначе няма начин да опазите до Коледа тези невероятни бисквитки"

Необходими Продукти

  • масло - 140 г, стайна температура
  • захар - 100 г, кристал
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • яйца - 1 бр. L, стайна температура
  • брашно - 195 г, бяло
  • бадеми - 50 г, смлени (без люспата)
  • канела - 3/4 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • за намазване
  • яйца - 1 бр.
  • сметана - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 165 градуса;

Две плоски тави покрити с хартия за печене.

Бадемите се попарват с вряла вода, оставят се за 5-10 мин и се обелва люспата им. Поставят се в тава и се изсушават във фурната на 180 градуса за около 5-7 мин. След това се смилат в блендер до пясък. Може и да се изсушат, като се оставят за 1 нощ на стайна температура - по избор е.

В купата на миксера се разбива маслото до крем. Добавя се захарта и ванилията и се разбива на висока скорост до побеляване - около 2 до 3 мин. Добавя се яйцето, разбива се до усвояването му на средна скорост, а след това се изстъргва дъното на купата с шпатула.

В купа с телена бъркалка се смесва брашното, смлените бадеми, канелата и солта. Добавят се към маслената смес и се разбива, докато се приемат съставките. Тестото се прехвърля на плот и с ръце се обръща няколко пъти, за да се оформи на топка, а след това на диск.

Дели се на две части, всяка по 260-265 г. Всяка част се поставя между две хартии за печене и с точилката се разточва около 1/2 см.

По време на разточването периодично се завърта на 1/4 оборот, за да се разточи съвсем гладко, също така, за да е разточено равномерно, се минава с плоската шпатула за изравняване. Така тестото се поставя в тавите и се оставя за 1 нощ в хладилник, най-малко за 4 часа.

Приготвят се две плоски тави, покрити с хартия.

След като е охладено достатъчно време, от тестото се изрязват фигури във форма на звезда с размер 7.5 см. Подреждат се в тавата и се намазват с разбитото яйце със сметаната и щ. сол. Оставят се да засъхнат и отново се намазват с яйцето.

Пече се на 165 градуса за около 15-20 минути или до хубав златист цвят, отдолу бисквитката трябва да е добре изпечена.

Коледно-канеленото Сабле е готово.

Източник: joyofbaking

Забележка: Задължително е два пъти намазването с яйцето и сметаната.

За добър резултат на бисквитата се ползва висококачествено масло, не се заменя с маргарин.

Времето на печене на тези бисквити беше точно 17 мин, но това зависи от фурната.

Традиционното изрязване на тези бисквити винаги е във формата на звезда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: