Начин на приготвяне
Фурна - 165 градуса;
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
Бадемите се попарват с вряла вода, оставят се за 5-10 мин и се обелва люспата им. Поставят се в тава и се изсушават във фурната на 180 градуса за около 5-7 мин. След това се смилат в блендер до пясък. Може и да се изсушат, като се оставят за 1 нощ на стайна температура - по избор е.
В купата на миксера се разбива маслото до крем. Добавя се захарта и ванилията и се разбива на висока скорост до побеляване - около 2 до 3 мин. Добавя се яйцето, разбива се до усвояването му на средна скорост, а след това се изстъргва дъното на купата с шпатула.
В купа с телена бъркалка се смесва брашното, смлените бадеми, канелата и солта. Добавят се към маслената смес и се разбива, докато се приемат съставките. Тестото се прехвърля на плот и с ръце се обръща няколко пъти, за да се оформи на топка, а след това на диск.
Дели се на две части, всяка по 260-265 г. Всяка част се поставя между две хартии за печене и с точилката се разточва около 1/2 см.
По време на разточването периодично се завърта на 1/4 оборот, за да се разточи съвсем гладко, също така, за да е разточено равномерно, се минава с плоската шпатула за изравняване. Така тестото се поставя в тавите и се оставя за 1 нощ в хладилник, най-малко за 4 часа.
Приготвят се две плоски тави, покрити с хартия.
След като е охладено достатъчно време, от тестото се изрязват фигури във форма на звезда с размер 7.5 см. Подреждат се в тавата и се намазват с разбитото яйце със сметаната и щ. сол. Оставят се да засъхнат и отново се намазват с яйцето.
Пече се на 165 градуса за около 15-20 минути или до хубав златист цвят, отдолу бисквитката трябва да е добре изпечена.
Коледно-канеленото Сабле е готово.
Източник: joyofbaking
Забележка: Задължително е два пъти намазването с яйцето и сметаната.
За добър резултат на бисквитата се ползва висококачествено масло, не се заменя с маргарин.
Времето на печене на тези бисквити беше точно 17 мин, но това зависи от фурната.
Традиционното изрязване на тези бисквити винаги е във формата на звезда.