Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Тесто»Класическо тесто за меденки

Класическо тесто за меденки

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Класическо тесто за меденки
Снимка: Яница Николова
1 / 4
26/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
27 мин.
Порции
80
"Ето с това тесто се правят най-вкусните меденки - започнахте ли вече?"

Необходими Продукти

  • мед - 235 г
  • канела - 1 ч.л. цейлонска на прах
  • какао - 6 с.л., на Йоткер
  • брашно - 500 г
  • масло - 200 г
  • пудра захар - 140 г
  • яйца - 2 бр.
  • джинджифил - 2 ч.л. на прах
  • кардамон - 4 бр., на прах
  • карамфил - 6 бр., на прах
  • индийско орехче - 1/2 ч.л., на прах
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 2 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Медът и маслото се разтопяват, без да завират, след леко охлаждане се прибавя яйцето и се разбърква.

Пресява се содата, брашното, какаото, пудрата захар и пресятите подправки.

Към яйчената смес се прибавя брашното с какаото и подправките, омесва гладко меко тесто. Доизмесва се с най-много супена лъжица брашно, колкото да не лепне, повече не се прибавя.

Тестото за меденки се увива в стреч фолио и се оставя за 1-2 часа в хладилник, докато се стегне.

За да се направят меденките, се взима част от тестото и върху леко набрашнен плот, с точилка се разточва до 5 мм. Вадят се форми, по желание се използват печати за сладки.

Нареждат се в тава с хартия за печене на разстояние една от друга.

Пекат се в загрята фурна на 160 градуса за 12 минути.

Оставят се на решетка, да се охладят.

Сладките се съхраняват се в кутия на хладно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: