Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лека тортичка за след тежък празник

Лека тортичка за след тежък празник

Моника ИвановаМоника Иванова
Готвач
2168875971
Лека тортичка за след тежък празник
Снимка: Моника Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"За онези, които знаят как да похапват - свежа и много лека тортичка"

Необходими Продукти

  • За блата
  • орехи - 180 г
  • фурми - 150 г
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • За крема
  • тиква - 1/2 бр.
  • извара - 300 г
  • крема сирене - 250 г
  • мед - 3 с.л.
  • канела - 2 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • желатин - 2 пакетчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете фурмите в топла вода за около 30 мин. В чопър нарежете орехите на ситно и към тях добавете отцедените фурми заедно със сусама, разбийте отново и добавете ванилиите и канелата.

Получената смес разстелете на дъното на форма за торта с падащо дъно. Оставете в хладилника докато правите крема. За него е нужно да изчистите тиквата и да я нарежете на кубчета, които да сварите на пара, за да не стават прекалено воднисти - за около 20 мин. до готовност.

Смесете в купа изварата с крема сиренето, канелата, ванилиите и меда. Пасирайте ги към тях добавете вече сварената и изстинала тиква и пюрирайте отново до получаване на гладка смес.

Остана ви само желатина, залейте го с 7-8 с.л. вода и на водна баня го затоплете, бъркайте постоянно докато не се разтвори напълно. След като е готов на тънка струя го добавете към тиквената смес като бъркате постоянно.

Изсипете сместа върху стегналия блат и оставете за поне 4 часа в хладилника, за да стегне. Преди сервиране може да поръсите тортата с какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: