Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача с късмети

Празнична погача с късмети

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Празнична погача с късмети4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
16
"Когато поводът е специален, а гостите са важни - пригответе празнична погача с късмети, избрани от сърце"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.5 кг + още около 300 г при замесването
  • мая - 1 бр., прясна
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 2 бр., за намазване
  • прясно мляко - 400 мл., хладко
  • вода - 100 мл., хладка
  • сол - 1 ч.л., с връх
  • мед - 1 с.л.
  • масло - 60 г
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1/2 к.л.
  • сусам - за поръсване
  • За захарната глазура
  • захар - 3 с.л.
  • вода - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да стане погачата пухкава и вкусна пресяваме брашното два-три пъти. На дъното поръсваме солта, тъй като знаем, че с маята не се обичат.

В хладкото прясно мляко, смесено в водата, разтрошаваме маята и я разбъркваме добре с меда и лъжица брашно. В купичка разбиваме добре яйцата. Жълтъците смесваме с малко прясно мляко и ги оставяме настрана за намазване на погачата.

В подходящ за целта дълбок съд правим кладенче, в което изсипваме активиралата се мая, яйцата, растителната мазнина и няколко капки оцет. Разбъркваме всичко много добре. Прибавяме толкова брашно, че да замесим гладко и меко тесто. Не прекаляваме с омесването.

Покриваме съда с памучна кърпа и го оставяме на топло за 50 минути за да удвои обема си.

Изсипваме втасалото тесто върху набрашнен плот. Разделяме го на три части. Всяка от тях разточваме на тясна и дълга ивица. Намазваме обилно всяка от тях с разтопено масло.

Подреждаме ги една върху друга. Навиваме ги на руло, което леко усукваме. Нарязваме рулото на парченца, в които пъхваме наречените късмети. Подреждаме ги в намаслена с масло тава, с пръст разстояние едно от друго.

Покриваме и оставяме погачата да втасва още един път за около 40 минути. Намазваме я с разбитите жълтъци и поръсваме със сусамови семена.

Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност.

От захарта и водата приготвяме сироп, с който намазваме още горещото печиво. Тя придава на погачата хубав, празничен вид. Върху нея прикрепяме формички от тесто за украса (моите са готови, закупени от сладкарско ателие).

Още празнични погачи с видео стъпка по стъпка ще намерите на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: