Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Оставете на топло, за да шупне.
Добавете две разбити яйца към втасалата мая, солта, олиото и киселото мляко. Разбъркайте и добавете около 300 г от брашното.
Разбъркайте с лъжица, докато всички продукти се смесят. Останалото пресято брашно изсипете върху плота, а върху него сложете меката смес. Измесете брашното и замесете меко тесто.
Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте с фолио и оставете тестото на топло, за да се надигне и удвои обема си.
Разделете тестото на 4 топки + още една по-малка. Разточете трите топки на тънки листи. Намажете ги с олио и ги сложете една върху друга. Разрежете кръга на 12 триъгълни части.
Резнете всяко триъгълните по дължина в средата, без да стигате до края.
Прекарайте връхчето на триъгълника през процепа по два пъти, получава се усукване, след което завийте като за кифлички.
Подредете парчетата в намазнена тава за печене. В средата сложете малка оформена топка.
От четвъртата топка оформете дебел фитил. Усучете фитила около топката и така ще оформите питката. Намажете фитила и средното топче с разбит белтък, а крайните парчета с жълтък.
Посипете фитила с царевичен грис и направете разрези с ножицата, средната топка поръсете с маково/може и ленено/ семе.
Изпечете питката на 200 градуса до готовност.
Македонската празнична погача е много сполучлива.