Празнична баклава с богата плънка и чуден сироп

30/12/2018
Илиана Първанова
отИлиана ПървановаИноватор288441
Приготвяне20 мин.
Готвене90 мин.
Общо110 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 523
  • Преглеждания за месеца108
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите за сместа - яйцето, киселото мляко, шарлана и кафявата захар, разбъркваме заедно. Шарланът и кафявата захар може да се заместят с олио и бяла захар.

Отделно натрошаваме леко орехите, като ги сипваме в плик и с помощта на легнал буркан, с движения като със точилка, ги притискаме и натрошаваме не много.

Преброяваме корите в пакета и ги разделяме за 7 реда кори (ако в пакета са 14 кори - ще са по 2 на ред). Сместа ще ни е необходима за 4 реда разстиламе равномерно - най-вече по краищата на корите, за да не са сухи. Орехите разделяме на 2 части. Намазваме с шарлан квадратната тава. Разстиламе:

1 ред - кори + смес

2 ред - кори + смес

3 ред - кори + 1 ч.ч. орехи

4 ред - кори + смес

5 ред - кори + орехи

6 ред - кори + смес

7 ред - кори

Нарязваме внимателно (желателно е да не излиза плънката над корите) - по желание на парчета - квадрати или ромбчета. Печем на 180-200 градуса за 30-35 минути (според фурната) - до тъмно-златист загар.

Готовата баклава я поливаме или намазваме с помощта на силиконова четчица - предварително разтопеното краве масло. Оставяме да изстине и през това време приготвяме сиропа:

Водата, кафявата кристална захар и ванилията варим в тенджерка, като разбъркваме дълго време - до изпаряване на почти половината течност.

Вече изстиналата баклава с черпак заливаме равномерно с топлия захарен сироп. Така залята престоява цяла нощ.

Уникална баклава с вкус на карамел и аромат на ванилия! Богатата й плънка я откроява от класическата рецепта. Достоен сладкиш за всеки празник - и най-вече за Новогодишната трапеза! подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар