Начин на приготвяне
Продуктите за сместа - яйцето, киселото мляко, шарлана и кафявата захар, разбъркваме заедно. Шарланът и кафявата захар може да се заместят с олио и бяла захар.
Отделно натрошаваме леко орехите, като ги сипваме в плик и с помощта на легнал буркан, с движения като със точилка, ги притискаме и натрошаваме не много.
Преброяваме корите в пакета и ги разделяме за 7 реда кори (ако в пакета са 14 кори - ще са по 2 на ред). Сместа ще ни е необходима за 4 реда разстиламе равномерно - най-вече по краищата на корите, за да не са сухи. Орехите разделяме на 2 части. Намазваме с шарлан квадратната тава. Разстиламе:
1 ред - кори + смес
2 ред - кори + смес
3 ред - кори + 1 ч.ч. орехи
4 ред - кори + смес
5 ред - кори + орехи
6 ред - кори + смес
7 ред - кори
Нарязваме внимателно (желателно е да не излиза плънката над корите) - по желание на парчета - квадрати или ромбчета. Печем на 180-200 градуса за 30-35 минути (според фурната) - до тъмно-златист загар.
Готовата баклава я поливаме или намазваме с помощта на силиконова четчица - предварително разтопеното краве масло. Оставяме да изстине и през това време приготвяме сиропа:
Водата, кафявата кристална захар и ванилията варим в тенджерка, като разбъркваме дълго време - до изпаряване на почти половината течност.
Вече изстиналата баклава с черпак заливаме равномерно с топлия захарен сироп. Така залята престоява цяла нощ.
Уникална баклава с вкус на карамел и аромат на ванилия! Богатата й плънка я откроява от класическата рецепта. Достоен сладкиш за всеки празник - и най-вече за Новогодишната трапеза!