Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Истинска Разложка Шупла

Истинска Разложка Шупла

редакция:
AdminAdmin
Администратор
21596544
Истинска Разложка Шупла
Снимка: Admin
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Ако сте били в Разлог, знаете каква вкусотия е тази шупла. Няма някой, който да е опитал разложката шупка, и да не я е харесал!"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 бр
  • сирене - 150 г
  • масло - 50 г, за намазване
  • сол - 2 щипки
  • олио или зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в купа с малко сол (1-2 щипки) и добавяме 1 ч.л. олио или зехтин, за да не залепва тестото.

Прибавяме студената вода към брашното и бъркаме постоянно докато стане гъста каша. Тестото не трябва да е прекалено гъсто, защото няма да може да се разстеле. Трябва да е гъсто като боза, но не повече. Ако вашето тесто е много гъсто, добавете още малко вода.

Вземаме голяма тава и и намазваме дъното с половината разтопено масло. За намазване можете да използвате олио, зехтин или свинска мас. В Разлог на много места го правят със свинска мас - въпрос на избор.

Ако не сте сигурни дали тавата ви залепва, след като я намажете с мазнина, можете да поръсите равномерно с малко брашно.

Изсипваме получената брашнена каша, така че да се разстеле равномерно по цялата тава.

Слагаме във фурна на най-ниското ниво на фурната и печем на 210-220 градуса за половин час, докато се запече. Краищата трябва да покафенеят леко.

Изваждаме тавата от фурната и с дървена шпатула проверяваме дали шуплата е залепнала. Ако е залепнала, внимателно с шпатулата я отлепваме.

Намазваме запечената шупла с останалата част от маслото.

Разбиваме две яйца и намазваме равномерно цялата шупла с тях.

Натрошваме сиренето и поръсваме с него цялата шупла.

Запичаме ястието за още 5 минути на горен реотан (опция грил) докато се запече добре яйцето.

Поднесете готовата шупла с чаша айрян.

Любима рецепта от разложкия край!

P.S. внимавайте с печенето, защото бързо можете да я прегорите, ако надвишите времето за печене. Шуплата трябва да бъде тънка и хрупкава, но не загоряла. Продуктите са за голяма тава с размерите на фурната, ако вашата е по-малка, намалете брашното и водата, за да не се получи пък прекалено дебела шупла.

Други рецепти от разложкия край, които препоръчваме да опитате са разложка капама, катино мезе, и чомлек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Здравейте,
отраснал съм в разлог и шупката се прави с яйца, точно както е описано в рецептата. В бачево и драглище има и някои други вариации на шупли, но разложката шупка е описаната в рецептата.
03.07.2024 11:32
2
Анонимен
Анонимен
Напротив, с яйца се прави, но не отгоре, а в тестото
18.06.2024 16:22
1
1
Потребител#248581
Потребител#248581
разложката шупла се прави без яйца!!!!
09.10.2020 23:21
4
1
1
Покажи всички подкоментари