Новогодишен Кюгелхопф с фурми

30/12/2018
"Колкото по-вкусен Кюгелхопф приготвите, толкова по-успешна ще е годината "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо949
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Накиснете сушените плодове в рома. Разтворете маята в 100 мл от млякото - леко затоплено. Добавете лъжица захар и 80 г от брашното и разбъркайте хубаво. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути докато това първо тесто удвои обема си.

2. Към бухналото тесто-майка налейте останалото мляко, също затоплено до телесна температура. Сипете захарта (кристалната), чукнете яйцата и разбийте всичко с миксер с приставки за тесто. Нека разбиването е по- продължително, около 4-5 минути, докато видите образувани глутенови връзки.

3. Без да спирате работа с миксера започнете да добавяте малко по малко маслото и маста до цялостното им усвояване.

4. Накълцайте сушените плодове и фурмите на парченца и заедно с рома и лимоновата кора, фино настъргана добавете към мекото тесто и разбъркайте. Покрийте тестото с кърпа и оставете за 1 час да втаса.

5. Намазнете повърхността на висока форма за кейк с дупка по средата - 2 л. вместимост. Посипете по дъното бадемите, може да полепите у по стените.

6. Сипете сместта във формата и оставете да втаса втори път, отново за поне 1 час в топло помещение.

7. Пъхнете сладкия хляб в загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 минути или до тъмно-златист загар.

8. След като извадите от фурната отделете от формата, за да не се запотява вътре и оставете да изстине напълно върху решетка.

9. Поръсете кекса с пудрата захар, нарежете на парченца и поднесете.

Да ви е сладко и Весел празник!

Рейтинг

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар