Начин на приготвяне
Накиснете сушените плодове в рома. Разтворете маята в 100 мл от млякото - леко затоплено. Добавете лъжица захар и 80 г от брашното и разбъркайте хубаво. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути докато това първо тесто удвои обема си.
Към бухналото тесто-майка налейте останалото мляко, също затоплено до телесна температура. Сипете захарта (кристалната), чукнете яйцата и разбийте всичко с миксер с приставки за тесто. Нека разбиването е по- продължително, около 4-5 минути, докато видите образувани глутенови връзки.
Без да спирате работа с миксера започнете да добавяте малко по малко маслото и маста до цялостното им усвояване.
Накълцайте сушените плодове и фурмите на парченца и заедно с рома и лимоновата кора, фино настъргана добавете към мекото тесто и разбъркайте. Покрийте тестото с кърпа и оставете за 1 час да втаса.
Намазнете повърхността на висока форма за кейк с дупка по средата - 2 л. вместимост. Посипете по дъното бадемите, може да полепите у по стените.
Сипете сместта във формата и оставете да втаса втори път, отново за поне 1 час в топло помещение.
Пъхнете сладкия хляб в загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 минути или до тъмно-златист загар.
След като извадите от фурната отделете от формата, за да не се запотява вътре и оставете да изстине напълно върху решетка.
Поръсете кекса с пудрата захар, нарежете на парченца и поднесете.
Да ви е сладко и Весел празник!