Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Новогодишен Кюгелхопф с фурми

Новогодишен Кюгелхопф с фурми

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Новогодишен Кюгелхопф с фурми
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
30/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Колкото по-вкусен Кюгелхопф приготвите, толкова по-успешна ще е годината"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 25 г жива
  • масло - 100 г стайна температура
  • мас - 70 г стайна температура
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 180 мл.
  • лимонова кора - от 1 бр. цитрус
  • бадеми - 70 г филирани или цели ядки
  • фурми - 100 г обезкостени
  • сушени плодове - 50 г микс
  • ром - 3 - 4 с.л.
  • захар - 100 гкристална
  • захар - 50 г пудра
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сушените плодове в рома. Разтворете маята в 100 мл от млякото - леко затоплено. Добавете лъжица захар и 80 г от брашното и разбъркайте хубаво. Покрийте с кърпа и оставете за 20 минути докато това първо тесто удвои обема си.

Към бухналото тесто-майка налейте останалото мляко, също затоплено до телесна температура. Сипете захарта (кристалната), чукнете яйцата и разбийте всичко с миксер с приставки за тесто. Нека разбиването е по- продължително, около 4-5 минути, докато видите образувани глутенови връзки.

Без да спирате работа с миксера започнете да добавяте малко по малко маслото и маста до цялостното им усвояване.

Накълцайте сушените плодове и фурмите на парченца и заедно с рома и лимоновата кора, фино настъргана добавете към мекото тесто и разбъркайте. Покрийте тестото с кърпа и оставете за 1 час да втаса.

Намазнете повърхността на висока форма за кейк с дупка по средата - 2 л. вместимост. Посипете по дъното бадемите, може да полепите у по стените.

Сипете сместта във формата и оставете да втаса втори път, отново за поне 1 час в топло помещение.

Пъхнете сладкия хляб в загрята на 180 градуса фурна и печете около 40 минути или до тъмно-златист загар.

След като извадите от фурната отделете от формата, за да не се запотява вътре и оставете да изстине напълно върху решетка.

Поръсете кекса с пудрата захар, нарежете на парченца и поднесете.

Да ви е сладко и Весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: