Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с ряпа за Бъдни вечер и Нова година

Лозови сарми с ряпа за Бъдни вечер и Нова година

Лозови сарми с ряпа за Бъдни вечер и Нова година
Снимка: Илиана Първанова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5
"Лозовите сарми обединяват всички около коледната трапеза, опитайте тези, ще останете очаровани"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 буркан, домашно затворен - 50 - 55 листа
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • моркови - 2 бр. рендосани
  • бяла ряпа - ¼ корен, рендосана
  • зелен лук - няколко пера, пожелание
  • лук - 1 главичка
  • чушки - 1 бр. червена
  • магданоз - 1/3 връзка
  • чубрица - сушена стрита , 3 щипки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • къри - 1 щипка
  • шарлан - 2 с.л.
  • хималайска сол - 1 и 1/2 ч.л. фина
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме лозовите листа за около 10-15 минути в малка тенджерка, докато омекнат. Дръпваме от котлона и заемаме с приготвянето пълнежа им.

В друга тенджерка сипваме – 2 ч.ч. вода и след като заври, добавяме солта и шарлана. Сипваме добре измития ориз и разбъркваме. След малко добавяме наситно нарязания лук, наситнената червена чушка и рендосаните моркови и бяла ряпа.

С чести рабърквания варим още 5 минутки, а после започваме да овкусяваме с подправките: чубрицата, червения и черния пипер, кимиона, кърито, магданоза и пресния лук. Дръпваме от котлона, когато оризът е наполовина готов.

В едно лозово листо слагаме около 1 ч.л. от сместа и завиваме спираловидно, като се стараем всички лозови сарми да са добре завити отвсякъде.

В тенджера сипваме около 2-3 пръста вода, поставяме отгоре ветрило за готвене на пара и внимателно подреждаме сармите. Готвим ги на пара около половин час, до пълна готовност!

Любимите сармички на големи и мънички! Неизменна част от семейната уютна празнична трапеза на Бъдни вечер и Нова година!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: