Питка с пара в кексова форма за Васильовден

Мария СимоваМария СимоваГуру115958108914
02/01/2019
"За здравето на имениците и за радост на всичките им гости - питка с пара в кексова форма за Васильовден "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо450
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата6
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 3 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - около - 450 - 500 г
  • масло - 80 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и добавете солта в него, разбъркайте.

В голяма купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко, маята, олиото, захарта и киселото мляко и замесете тесто, като добавяте от брашното на етапи.

Поставете тестото в намаслена купа и го завийте, оставете на топло, докато удвои обема си.

Премесете втасалото тесто и го оформете на кора дебела два пръста. С нож режете безформени кубчета и ги нареждайте в подмазана с масло форма, като след всеки ред кубчета мажете с разтопено масло.

В някое (по ваша преценка) от кубчетата поставете увита във фолио монета.

Така оформената питка оставете да втаса за около 30 минути.

След което поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност за около 40 минути, като проверявате с клечка.

Поднесете празничната пита топла, ако искате обърната или без да я обръщате.

Много практична идея, всеки си взима парче по парче, докато се открие монетата!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
10.01.2019 09:29
Чудна е Миме!
0
0