Начин на приготвяне
Измиваме и накисваме пшеницата със студена вода. Оставяме я за едно денонощие.
Отливаме я и го изплакваме добре.
Доливаме отново студена вода и го слагаме да се вари на слаб котлон.
Щом водата кипне, добавяме пръчицата канела, щипка сол, настъргваме лимонената кора и намаляваме огъня.
В 200 мл накисваме сушените плодове. Ореховите ядки са стояли във вода за едно денонощие.
Изплакваме, подсушаваме и блендираме на по-едри парченца.
След като житото се свари хубаво, добавяме плодовете и ореховите ядки.
Разбъркваме добре и подслаждаме със сиропа от агаве на вкус.
Остатъчната сладост от стафидите се компенсира с леко киселият привкус на боровинките.
Съвет: Много нектари от агаве обаче съдържат 70-80% фруктоза. Агавето освен това е силно преработена по начин, сходен с този, по който превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп. Така че, ако се спрете на този подслатител – по-умерено с него!