Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Ашуре»Сварено жито със сушени плодове

Сварено жито със сушени плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Сварено жито със сушени плодове
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
03/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Да си припомним един от позабравените, но много вкусни и полезни десерти - сварено жито със сушени плодове"

Необходими Продукти

  • жито - 300 г
  • вода - 1.200 л
  • щипка сол
  • стафиди - 50 г
  • червени боровинки - 100 г
  • канела - 1 пръчица + 1 к.л. на прах
  • лимони - 1 бр., кората от плода
  • орехи - 100 г
  • сироп от агаве - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме пшеницата със студена вода. Оставяме я за едно денонощие.

Отливаме я и го изплакваме добре.

Доливаме отново студена вода и го слагаме да се вари на слаб котлон.

Щом водата кипне, добавяме пръчицата канела, щипка сол, настъргваме лимонената кора и намаляваме огъня.

В 200 мл накисваме сушените плодове. Ореховите ядки са стояли във вода за едно денонощие.

Изплакваме, подсушаваме и блендираме на по-едри парченца.

След като житото се свари хубаво, добавяме плодовете и ореховите ядки.

Разбъркваме добре и подслаждаме със сиропа от агаве на вкус.

Остатъчната сладост от стафидите се компенсира с леко киселият привкус на боровинките.

Съвет: Много нектари от агаве обаче съдържат 70-80% фруктоза. Агавето освен това е силно преработена по начин, сходен с този, по който превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп. Така че, ако се спрете на този подслатител – по-умерено с него!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: