Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Затворена пица»Неаполитанско Калцоне

Неаполитанско Калцоне

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Неаполитанско Калцоне
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Калцоне по неаполитански или как да си хапнем нещо вкусно, което лесно можем да приготвим и сами"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно семола - 150 г
  • пълнозърнесто брашно - 350 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • царевичен грис - 2 с.л.
  • мая - 1 бр., суха
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 ч.л., с връх
  • захар - 1 ч.л., равна
  • За плънката
  • пуешка шунка - 100 г
  • чоризо - 50 г
  • мариновани пиперки - 2 бр.
  • моцарела - 20 бр.
  • царевица - 1 консерва
  • маслини - 50 г зелени
  • риган - 2 ч.л., изсушен
  • доматено пюре - 1 кутия от 300 мл
  • стевия - 1/2 к.л.
  • подправка за пица - 1 с.л. с връх (на Котани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме двата вида брашно два пъти. Семолата е смляна твърда пшеница с фин размер на зърната. Тя е допълващия избор в италианската кухня при приготвянето на паста, хляб и пица.

Придава онзи гарантирано златист завършек в тестото и чудесна хрупкава коричка.

Тук аз добавям и малко царевичен грис, за да обогатя текстурата на печивото и да придобия завършения краен резултат на предирчивия мой вкус.

Смесвам в хладка вода маята и захарта. Освен царевичния грис прибавям и солта на дъното. Правя кладенче, в което изсипвам активиралата се мая и зехтина.

Замесваме меко и еластично тесто, което покриваме с влажна кърпа и оставяме да втаса на топло за 40 минути.

Разделям го на две части, които обработвам върху набрашнен плот. Разточваме в кръг топките от тестото на два блата.

Приготвяме широка тава, намазана със зехтин.

В купа смесваме доматеното пюре със стевията, която ще компенсира киселинността му.

Прибавяме ароматите и разбъркваме добре.

Продуктите за плънката нарязваме на кубчета, а бейби моцарелата - наполовина.

Разпределяме продуктите на две части, като първо намазваме блата за пица с доматеното пюре. Половината от него посипваме с плънката и захлупваме.

Добре запечатваме краищата на тестото, а от горната страна пробождаме с остър нож, за да се изпарява остатъчната влагата от плънката.

Разпределяме двете половини в тавата и печем Калцонето в предварително загряла фурна с вентилатор за 20 минути.

Гарнираме задължително с млечно-майонезен чеснов сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: