Маслен сметанов кейк с глазура от бял шоколад

07/01/2019
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф78770248841
"Всеки уважаващ себе си кейк носи гордо глазура от бял шоколад, само казваме "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо486
  • Преглеждания за месеца485
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г, бяло
  • сметана - 200 мл високомаслена
  • пудра захар - 180 г
  • краве масло - 120 г разтопено
  • яйца - 3 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • лимонова кора - настъргана от 1 лимон
  • кувертюр - 120 г бял
  • сметана - 30 мл високомаслена
  • ядки - счукани лешници или шамфастък, по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса;
Кейкова форма 26/12 см, покрита с хартия за печене и да излиза хартията извън формата, като дръжки.

В купа се разбиват на висока скорост на миксера яйцата и захарта до плътно побеляване за около 7 мин. Добавя се настърганата кора от 1 лимон и при непрекъснато разбъркване на ниска степен се прибавя разтопеното и охладено масло, а след това и сметаната.

Разбива се отново, докато се смесят продуктите. На порции се прибавя брашното, смесено с бакпулвера, и се разбива до пухкава смес. Сместа ще се получи много пухкава и тежка, така се получава от сметаната, тя се увеличава почти двойно.

Кейковата смес се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 170-175°C за около 35-40 мин или до напълно суха клечка, поставена в средата на кейка.

Изважда се от фурната, оставя се за 10 мин във формата и след това се изважда върху решетка, като се отстранява и хартията.

Оставя се да се охлади напълно.

На водна баня се разтопява шоколада с 30 мл сметана. Поставя се в книжен корнет и с бързи движения се нанася върху сметановия кекс.

Отгоре се посипват ситно счукани ядки от лешници.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар