Телешко печено в гювеч

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7278k2k12k5
Телешко печено в гювеч
Снимка: Сия Рибагина
2 / 3
08/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
165 мин.
Порции
6
"Истинска класика - крехко телешко печено в гювеч - да ви е вкусно"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 кг шол
  • картофи - 500 г
  • моркови - 200 г
  • гъби - 200 г печурки
  • зехтин - 50 мл
  • лук - 250 г арпаджик
  • домати - 200 мл млени
  • захар - 1 ч.л
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 с.л
  • бульон - 1 ч.ч телешки
  • дафинов лист - 1 бр
  • мащерка - 1 к.л
  • целина - 1 к.л суха
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете месото на тънки парчета с дебелина около сантиметър и половина.

Почистете зеленчуците и нарежете.

Намажете глинен гювеч с малко зехтин, сложете част от телешкия шол, добавете от зеленчуците, поръсете с подправките, отгоре поставете останалото месо, пак от зеленчуците, подправки, залейте със смлени домати, поръсете с малко захар да „убие” киселото на доматите и полейте със зехтина. Сложете един дафинов лист и залейте с бульона.

Затворете капака и сложете във фурната. Настройте градусите на 200 за 30 мин, след което намалете на 160 градуса и печете още 2 часа.

Накрая, преди да изтекат двата часа, може да махнете капака и да запечете без него до златисто-кафяв цвят на месото.

При поднасяне поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: