Начин на приготвяне
Месото, както е нарязано на по-едри парчета, се запържва в олио и масло.
Слага се в гювеч заедно с мазнината и още 3-4 с.л олио.
Към него се добавят нарязаният на филийки лук, гъбите, нарязани на едро /дели се всяка на 4/.
Прибавят се подправките, разбърква се с лъжица хубаво. Добавя се виното и водата.
Гювечът се покрива с фолио и отгоре с капака и така той се поставя в студена фурна.
Тя се включва на 170 градуса до завиране на ястието.
След това градусите се намаляват на 140-150 г и печенето продължава 3 часа.
Тогава гювечът се отваря, долива се още топла вода, ако е нужно, добавя се почистения арпаджик, посолява се на вкус и печенето продължава само под капак около 40 мин.
Ястието се поднася с картофена салата или с варен ориз.