Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка пухкавелка за празник

Питка пухкавелка за празник

Питка пухкавелка за празник
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Какъвто и празник да се задава, посрещнете го с вкусна Питка пухкавелка, приготвена по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.2 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 30 г жива
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, докато маята се активира в топло прясно мляко и захар.

Правим кладенче в брашното и изсипваме маята в него. Прибавяме олио, масло, сол и яйца и оформяме средно меко тесто. При нужда добавете още малко мляко, зависи от яйцата.

Оставяме тестото да втаса и оформяме питата по собествен вкус.

Прехвърляме в тава и оставяме пак да втаса.

Питката пухкавелка маже се с разбит белтък и жълтък и печем на 150-170 градуса до готовност.

Източник: Nadia Angelova Isova от Кулинарната мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: