Начин на приготвяне
Зелевите листа се почистват от твърди части и се измиват, в случай че са много солени.
В дълбока тенджера изсипете 1 с.л. зехтин и запържете до златисто едро нарязания и настъргания на ренде морков. Добавете каймата и разбъркайте.
След около 2 минути прибавете гъшата мазнина, заедно с подправките, и запържете за 3-4 мин., след което прибавете ориза и при непрестанно бъркане пържете още около 4-5 мин. Махнете от котлона и оставете да изстине.
Завийте сармите в големина по желание, но не завивайте плътно зелевите листа, тъй като оризът не е раздут напълно. Наредете завитите сарми в дълбока тенджера, предварително намазнена със зехтин.
Поръсете сармите с подправката за барбекю, малко соев сос, черен пипер и напръскайте със зехтин. Добавете около 150-200 мл вода към тенджерата и варете на среден котлон около час.
По желание, след като се сварят сармите, може да се наредят в тава и да се запекат за около 15 мин във фурната.