Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180°C. Намаслете формата, в която ще печете блата, и покрийте с хартия за печене.
С миксер разбийте мекото масло и захарта, докато сместа стане светла и пухкава. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте добре след всяко.
Нарежете или настържете кората на лимона и я прибавете в сместа заедно с ванилията и млякото. Разбъркайте бакпулвера и щипка сол в брашното и го добавете към сместа поетапно, като разбърквате.
Прехвърлете сместа в тавата за печене, заравнете с шпатула и поставете във фурната за 25-30 мин.
Когато блатът се охлади добре, го разрежете през средата с назъбен нож, за да получите два еднакви блата за торта.
Разбийте сладкарската сметана с пудрата захар. Извадете прасковите от компота и ги нарежете на филийки.
Сиропирайте основата на тортата със сиропа от компота, намажете обилно със сметана и подредете отгоре плодове. Поставете втория блат с разрязаната страна нагоре, за да получите равна повърхност на тортата.
Сиропирайте с компота, разпределете останалото количество сметана и подредете праскови на розета.