Начин на приготвяне
С миксер разбийте яйцата и захарта на гъст крем. Добавете млякото, олиото и брашното, объркано с бакпулвера и ванилията. Разбийте до хомогенна смес.
В тавичка с размер 35 на 25 см застелете хартия за печене и изсипете сместа. Изпечете блата в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Извадете готовия блат с хартията и го оставете да изстине.
Изсипете желатина в купичка, сипете вода да го покрие и оставете да набъбне. Набъбналия желатин разтворете в 100 мл топла вода.
Извадете прасковите от сока и ги посирайте на пюре.
В друга купа разбийте маскарпонето, киселото мляко и захарта с телена бъркалка.
Добавете пюрето от праскови и разбъркайте. Сипете желатина в сместа и отново разбъркайте. Ако кремът е рядък го сложете за кратко в хладилника, като периодично го разбърквате.
В малък съд сипете сока от праскови, водата, захарта и поставете на огъня. Щом заври и захарта се е разтворила махнете от котлона. Ако количеството за сиропиране ви се вижда малко, може да добавите още вода или сок от компот.
Изстиналия блат разрежете на два блата и поставете единия в тавичката. С топлия, но не горещ сироп сиропирайте блата. Нанесете равномерно половината от крема и върху него поставете втория блат.
Сиропирайте отново и нанесете останалия крем. Покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 3-4 часа. След стягане разрежете на квадратчета и всяко квадратче на два триъгълника.
Разбийте сметаната, като накрая постепенно добавяте от пудрата захар.
Украсете пастите с тънки резени праскова, сметана и листенца мента!
Пастите с праскови от компот са много вкусни.
Коментари