Начин на приготвяне
Почистеният лук се нарязва на филии и се задушава в половината от растителното масло до омекване.
Прибавя се оризът, а след 5 мин - и половината от доматите, нарязани на кубчета.
Сместа се посолява и се задушава, докато остане на мазнината.
Изсипва се в тавичка и се разбърква с половината от настъргания кашкавал, магданоз и черен пипер.
Повърхността се заглажда и върху нея се нареждат останалите домати, нарязани на филии.
Залива се с половината от млякото, в което е разбито с щипка сол 1 яйце.
Мусаката се пече в силна фурна 15 мин.
Прави се светла запръжка от останалото растително масло и брашното, разрежда се с млякото и се прибавят разбитите с вилица яйца и настърганият кашкавал.
Мусаката с ориз се залива с този сос и се пече до зачервяване.
Тази мусака от кромид лук се поднася се с кисело мляко.