Начин на приготвяне
Пилешките гърди се нарязват на по-големи кубчета, около 3 см, поръсват се с царевичното брашно и соевия сос, объркват се хубаво, след което се оставят за 15 мин настрани.
През това време може да си направите тестото - брашното се смесва със солта, добавя се маслото на дребни кубчета, яйцето и водата. Омесва се гладко тесто върху набрашнен плот или тава (аз омесих в тава), завива се в свежо фолио и се прибира в хладилника, докато дойде време да се използва. Ако направите двойно количество тесто, може да си покриете и дъното на тавата.
Загрява се 1 с.л. мазнина (олио, зехтин или свинска мас) в тенджера с дебело дъно и в нея на 3 порции се пържи месото до златисто. Когато са хубаво запечатани парчетата от всички страни, се изваждат.
В същата мазнина се запържват накълцаните лук и гъби. След като омекнат, се добавят картофите, нарязани на дребни кубчета, месото, маслото, подправките на вкус, млякото, бульонът, 1 с.л. брашно и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти - около 20 мин. Периодично се разбърква, за да не загори.
Прехвърля се в тава, а вече готовото тесто се разточва на ширината на тавата и се покрива отгоре.
Пилешкият пай се пече в предварително загрята фурна на 180°C с вентилатор до готовност и приятен загар на тестото. При мен около 50-60 мин.
По желание поднесете този солен пай с пресни зелени подправки.
Да Ви е сладко !