Разкошен сладкиш с домашен крем

22/01/2019
"Защото семейството ви за заслужава само най-доброто - Разкошен сладкиш с домашен крем "
Приготвяне45 мин.
Готвене25 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 753
  • Преглеждания за месеца182
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • Продукти за блата
  • брашно - 2ч.ч.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • какао - 1/3 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 ч. л.
  • оцет - 1 ч. л.
  • вода - 1 1/4 ч. ч. топла
  • За крема
  • прясно мляко - 1 литър
  • яйца - 2 бр. жълтък
  • масло - 1/2 пакетче краве (60 г)
  • брашно - 7 - 8 супени лъжици
  • ванилия - 1 ампулка (в случая аз сложих портокалова есенция)
  • захар - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме сухите продукти за блата и ги объркваме добре. След това добавяме течните и объркваме хубаво с дървена лъжица, за да се получи еднородна смес.

Изсипваме в тава, задължително покрита с хартия за печене (леко намазнена). Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 35 - 40 минути.

Когато е готов блатът го оставяме за 10-15 в тавата и тогава го местим в поднос или тортена чиния. Трябва да се охлади напълно.

Докато чакаме да се охлади блатът, приготвяме крема. Отделяме стотина милилитра от студеното мляко и разбиваме в него брашното, да не останат топченца. Към тази кашичка добавяме разбитите жълтъци. Останалото мляко слагаме в касерола да заври на котлона и на тънка струя с непрекъснато бъркане (с бъркалка за яйца) изсипваме брашняната кашичка.

Когато се сгъсти, слагаме кравето масло да стопи вътре и подслаждаме със захарта. Накрая добавяме ванилията. Оставяме крема да се охлади леко. Не трябва да е врял.

Докато кремът се охлажда правим дупки на блата, като гледаме да не стигаме чак до дъното.

Пълним дупките с крем. С останалия крем покриваме сладкиша навсякъде.

Парченцата, които издълбаваме от блата, правим на едри трохи и обилно поръсваме върху крема. Когато изстине напълно кремът слагаме сладкиша в хладилника да стегне.

Източник - Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Геновева
Геновева
03.02.2019 10:52
2 пъти вече го правя наистина е разкошен този сладкиш. Много се харесва
0
0
Геновева
Геновева
22.01.2019 14:05
Този сладкиш трябва да се пробва задължително... супер е
1
0