Начин на приготвяне
Продуктите, с които ще замесваме тестото, трябва да са със стайна температура.
Свинската мас разтапяме на водна баня.
Двата заделени жълтъка ще използваме за намазване на сиренките.
Първо, аерираме брашното, като го пресяваме два пъти в по-голяма купа. Размесваме го със солта и ситно настъргания кашкавал. Правим кладенче, като в него изсипваме добре разбитите яйца, растителната мазнина и маста.
Киселото мляко смесваме със содата и няколко капки оцет. Добавяме ги към сместа.
В купичка натрошаваме маята и я заливаме с хладкото прясно мляко, захарта и малко от пресятото брашно.
След като се активира, я прибавяме към останалите компоненти и замесваме.
Изсипваме тестото върху набрашнен плот и омесваме, докато то стане меко и еластично.
Връщаме го в купата и го покриваме с фолио за свежо съхранение. Оставяме го на топло за 1 час, докато удвои обема си.
Плънката приготвяме, като настържем на едро ренде сиренето, прибавяме разбитите яйца, изварата и дъхавата мерудия. Непосредствено преди да я използваме, прибавяме разтопената мас. Разбъркваме продуктите до еднородна смес.
Втасалото тесто омесваме още веднъж върху набрашнен плот и го разделяме на 10 топки.
Всяка една разточваме в кръг с дебелина 0.5 мм. Поръсваме равномерно от плънката и завиваме на руло. Усукваме го внимателно и правим възел.
Поставяме вързопчетата върху хартия за печене, намазана с малко растителна мазнина.
Покриваме ги с памучна кърпа и ги оставяме да втасат още веднъж.
Разбиваме жълтъците с малко растителна мазнина и намазваме пухкавелките.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25 -30 минути до зачервяване.
Изпечените топли бабини сиренки поставяме върху решетка и поръсваме с изсушен риган и дъхав сминдух.