Начин на приготвяне
Една суха мая разтварям в 350 мл топло мляко с 1 ч.л. захар и 4-5 с.л. брашно. Разбърквам и оставям да шупне. В подходяща купа слагам около 400 г брашно, сол, 2 с.л. кисело мляко, на върха на лъжицата сода и няколко капки оцет.
Когато маята е готова, добавям и нея и разбърквам. Постепенно добавям брашно, докато започне да става трудно за бъркане и започвам да меся. Измесвам го до меко и еластично тесто. Оставям го да втаса, след което започвам да късам топчета, малко по-големи от яйце, разтягам като за мекица, намазвам тънък слой от каймата като на филия, слагам кашкавал, поръсвам със суха чубрица и залепям срещуположните крайчета, докато затворя вързопчето.
Издърпвам леко нагоре тестото и завъртам, за да се запечата да не изтече кашкавалът. Нареждам ги на разстояние едно от друго в тавичка с хартия за печене и ги оставям да втасат още веднъж. След което пека на 180 градуса до зачервяване.
Ако искате повече плънка, можете предварително да запържите каймата с подправки по желание. Може да добавите лук и гъби Пак ще стане много апетитно.
След изпичането намазах с масло.
Да ви е сладко!