Начин на приготвяне
Смесете в купа брашното, студеното масло, щипка сол, яйцата и разбъркайте. Добавете 2-3 с.л. лъжици вода, ако е необходимо.
Замесете тестото, увийте го във фолио и го оставете в хладилник за половин час. Щом извадите тестото от хладилника го разточете с дебелина 1 см.
Намажете формата с олио и малко брашно. Прехвърлете листа във формата и притиснете добре по стените на съда. Направете дупчици с вилица по тестото и изпечете за 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
За плънката загрейте зехтин, нарежете праза и го задушете. Нарежете на ситно и шунката и добавете в тигана, а накрая и червената чушка.
Овкусете сместа със сол и черен пипер. В друг съд разбийте яйцата и добавете заквасената сметана.
Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Налейте и готварска сметана и разбъркайте отново.
Оставете пълнежа с шунка, праз и чушки да се охлади за кратко и обединете с яйчено-сметановата смес.
Извадете основата от фурната и сипете плънката вътре.
Настържете кашкавал и изпечете киша на 220 градуса за около 20-25 минути.
Кишът с шунка и сирене е готов.