Начин на приготвяне
В купа смесваме типово брашно, смляно ленено семе, сол. Добавя се студено масло нарязано на кубчета и жълтък, разбърква се добре, прибавяме водата лъжица по лъжица, за да може да се замеси тесто. Увива се във фолио и оставяме 30 минути в хладилника.
Приготвя се плънката. В загрято олио се запържва ситно нарязан лук и обелена и нарязана на кубчета тиквичка. Поръсват се със сол, черен пипер и когато сменят цвета си, се сваля от котлона. Разбъркваме с нарязан копър, стрък чесън и магданоз.
В купа се разбиват две яйца, ако са малки, три броя стигат. Добавя се парчета топено сирене, кубчета кашкавал, извара и готварска сметана.
Тестото се разточва върху хартия за печене на кръгла кора и поставяме в тава 23 см, като се оформя по висок ръб. Дъното се набожда с вилица, отгоре поставяме хартия за печене и сипваме бял боб за тежест. Печем в загрята фурна 180°C около 12 минути, изважда се хартията с боба се сваля и запичаме още 3-4 минути за дъното. Това е частично печене, после се пече още 30-40 минути.
Върху блата сипваме запържен лук с тиквички, с лъжица се разпределя отгоре яйчена смес.
Печем киша със сирене и зеленчуци, докато плънката стегне, пробвайте с клечка за зъби.
Охладен се нарязва на парчета и сервираме поръсен с магданоз.
Много е вкусно, заслужава си!