Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладка вода със шипка захар и малко брашно. Оставете да се активира на топло за 10 минути.
В загрят съд изсипете доматения сок и овкусете с риган. Нарежете на едро няколко скилидки чесън и добавете. Посолете и оставете соса да покъкри. Когато сосът се сгъсти, свалете от котлона, извадете чесъна и охладете за кратко.
Нарежете сушените домати. Сипете 350 г бяло брашно в съд и добавете чаена лъжичка сол, след това сипете и 150 г ръжено брашно. Добавете маята, 2-3 с.л. зехтин от доматите и 150 мл вода. Разбъркайте и добавете доматения сос и нарязаните сушени домати.
Омесете заедно всички съставки, на този етап тестото трябва да бъде леко лепкаво. Прехвърлете в намазнена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса за половин час.
Когато хлябът втаса, ударете тестото няколко пъти в плота и поставете във форма за хляб. Намажете с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 190°C за 40-45 минути.