Начин на приготвяне
Затопляме водата и в нея слагаме маята, захарта и 4-5 с.л. брашно. Покриваме съда и изчакваме 10-15 минути маята да се активира.
Пресяваме останалото брашно, правим кладенче и в него изсипваме шупналата мая, зехтина, солта. Замесваме меко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме да удвои обема си.
От вече втасалото тесто оформяме дълъг фитил, който усукваме и навиваме в тавичка. Отново изчакваме 20 минути да втаса.
През това време обелваме и нарязваме домата. Слагаме го върху хартия, за да се обере излишната влага. Нарязваме маслините и гарнираме фокачата.
Наръсваме с риган и зехтин, поливаме с малко зехтин и печем в преварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути или докато получи приятен загар.
Усуканата фокача с маслини, домати и риган е готова.