Начин на приготвяне
Пригответе си всички продукти: Лещата накиснете в студена вода за една нощ.
Лукът и чушката накълцайте на много ситно, а моркова нарежете на малки кубчета. Чесъна обелете само от външните люспи, а плътната му обвивка оставете и само леко смачкайте скилидките с широката част на нож или с длани. Ако ви смущава обвивката на чесъна може да я отстраните напълно. Сланината нарежете на парченца.
Отцедете лещата от водата, в която е престояла и налейте нова- около 600 мл.
Към нея сложете зеленчуците, сланината, дафиновия лист, двата вида пипер, чубрица и олиото. Похлупете с капак и поставете на умерен огън да се задуши и свари всичко - за около 30 минути.
Опитайте лещата и ако е твърда, удължете времето за варене.
Овкусете супата от леща със сол и оставете на огъня още няколко минутки. Ако водата е намалила нивото си чувствително, то долейте си колкото ви е харесва да бъде гъстотата на чорбата.