Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Чорба от шарен боб с масло по Смолянски

Чорба от шарен боб с масло по Смолянски

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5334k1k5
Чорба от шарен боб с масло по Смолянски
Снимка: Величка Щърбанова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6
"Пълни стомаха и сгрява душата - това е Чорба от шарен боб с масло по Смолянски"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г шарен
  • олио - 1 - 2 суп. л.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. зелена
  • чушки - 1 бр. червена печена
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1 суп. лъж.
  • червен пипер - 1/2 суп. лъж. + 1 ч.л.
  • джоджен - щипка
  • универсална подправка - 1 суп. л. (пикантина)
  • масло - 100 г
  • брашно - 1 суп. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва предварително във вода за няколко часа. Отцежда се и се поставя в тенджера с вода, колкото да го покрие.

Слага се на котлона докато заври, да поври около 5 минути, и първата вода се изхвърля. Налива се топла вода и отново се поставя на огъня.

Кромидът и морковът се нарязват на ситни кубчета и прибавят при боба. Посолява се леко, слагаме малко олио, 1/2 суп. л. червен пипер, скилидката чесън и се оставя да къкри около час и половина на умерено силна температура.

Когато бобът се свари се прибавят наситнените зелена и червена чушки, джодженът, пикантината. Ако е нужно се овкусява с още малко сол.

В тиган запържете леко кравето масло с брашното и малко червен пипер. Изсипете запръжката в горещия боб и оставете гозбата да къкри още 5-7 минути.

В Смолянско шареният фасул се приготвя по този специфичен начин. Тайната е в запръжката с кравето масло.

При сервиране, ако желаете, поръсете боб чорбата с накълцани пресни зелени подправки (магданоз, джоджен) и прибавете люто чушле като добавка.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Христо Славейков, благодаря за положителния отзив!
12.09.2022 22:09
Христо Славейков
Христо Славейков
Стана превъзходен! Такъв боб съм хапвал само в Пампорово! Наистина е Смолянски!
12.09.2022 19:43
1