Начин на приготвяне
За сиропа сложете захарта с водата на котлона. Оставете 2-3 минути да поври и махнете от огъня. Поставете блата във форма с падащо дъно и с помощта на лъжица сиропирайте блата.
За да приготвите еклерите смесете в тенджерка водата, солта и маслото. Щом течноста заври, махнете от огъня и изсипете наведнъж брашното. Разбърквайте докато течноста поеме брашното.
Върнете на котлона и бъркайте още 3-4 минути докато сместа стане на топка. Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади. Към охладеното тесто прибавете 4-те яйца. Слагайте ги едно по едно, като след всяко яйце разбърквате до усвояването му.
Застелете тава с хартия за печене и с помощта на 2 ч.л. оформете еклерите, като ги слагате на разстояние. Изпечете еклерите на 170 градуса за 30 минути, като не отваряте през това време фурната. След като това време изтече, изкючвате фурната и я открехвате малко. Оставете еклерите за 5 минути вътре и тогава ги извадете. Оставете ги да се охладят.
Започнете да приготвяте крема за тях. Сложете прясното мляко и захарта на котлона. Щом започне да ври намалете котлона. Размийте брашното с малко вода и на тънка струя го сипете при млякото, като не спирате да бъркате до получаване на гъст крем.
Махнете от огъня и изчакайте леко да се охлади. Добавете ванилията, жълтъците и разбъркайте. Готовия крем оставете напълно да изстине. Направете малък прорез във всеки еклер и с помощта на малка лъжичка ги напълнете.
За сметановия крем разбийте киселото мляко със захарта. Отделно разбийте сметаната. На няколко пъти я прибавете към киселото мляко, като разбърквате с шпатула. Пригответе желатина по указание на опаковката и го добавете към сместа. Отново разбъркайте и започнете сглобяването на еклеровата торта.
Върху сиропирания блат наредете еклери. Покрийте с половината сметанов крем и отново наредете от еклерите. Оставете си 5-6 еклера за украса. Върху втория ред еклери изсипете останалия сметанов крем.
Приберете в хладилник за една нощ. Освободете от ринга и декорирайте със заделените еклери. На водна баня разтопете шоколада в сметаната. Изчакайте леко да се охлади и залейте тортата.
Домашната Еклерова Торта е готова.