Домашна Еклерова Торта

Домашна Еклерова Торта
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
18
"Майсторски клас по сладкарство - домашна еклерова торта"

Необходими Продукти

  • блат - 1 готов
  • За захарния сироп
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • За еклерите
  • вода - 250 мл
  • брашно - 250 г
  • масло - 40 г
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • Крем за еклерите
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 6 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • За сметановия крем
  • течна сметана - 300 мл за разбиване
  • кисело мляко - 500 г
  • желатин - 18 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • За шоколадовата заливка
  • течна сметана - 2 с.л.
  • млечен шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сиропа сложете захарта с водата на котлона. Оставете 2-3 минути да поври и махнете от огъня. Поставете блата във форма с падащо дъно и с помощта на лъжица сиропирайте блата.

За да приготвите еклерите смесете в тенджерка водата, солта и маслото. Щом течноста заври, махнете от огъня и изсипете наведнъж брашното. Разбърквайте докато течноста поеме брашното.

Върнете на котлона и бъркайте още 3-4 минути докато сместа стане на топка. Отстранете от огъня и оставете леко да се охлади. Към охладеното тесто прибавете 4-те яйца. Слагайте ги едно по едно, като след всяко яйце разбърквате до усвояването му.

Застелете тава с хартия за печене и с помощта на 2 ч.л. оформете еклерите, като ги слагате на разстояние. Изпечете еклерите на 170 градуса за 30 минути, като не отваряте през това време фурната. След като това време изтече, изкючвате фурната и я открехвате малко. Оставете еклерите за 5 минути вътре и тогава ги извадете. Оставете ги да се охладят.

Започнете да приготвяте крема за тях. Сложете прясното мляко и захарта на котлона. Щом започне да ври намалете котлона. Размийте брашното с малко вода и на тънка струя го сипете при млякото, като не спирате да бъркате до получаване на гъст крем.

Махнете от огъня и изчакайте леко да се охлади. Добавете ванилията, жълтъците и разбъркайте. Готовия крем оставете напълно да изстине. Направете малък прорез във всеки еклер и с помощта на малка лъжичка ги напълнете.

За сметановия крем разбийте киселото мляко със захарта. Отделно разбийте сметаната. На няколко пъти я прибавете към киселото мляко, като разбърквате с шпатула. Пригответе желатина по указание на опаковката и го добавете към сместа. Отново разбъркайте и започнете сглобяването на еклеровата торта.

Върху сиропирания блат наредете еклери. Покрийте с половината сметанов крем и отново наредете от еклерите. Оставете си 5-6 еклера за украса. Върху втория ред еклери изсипете останалия сметанов крем.

Приберете в хладилник за една нощ. Освободете от ринга и декорирайте със заделените еклери. На водна баня разтопете шоколада в сметаната. Изчакайте леко да се охлади и залейте тортата.

Домашната Еклерова Торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: