Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Печено агнешко с ядки от макадамия

Печено агнешко с ядки от макадамия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Печено агнешко с ядки от макадамия
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
180 мин.
Порции
2
"Агнешкото, за каквото не сме си и мечтали дори - с ядки от макадамия и изпечено до съвършенство"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 1 бр.
  • макадамия - 100 г
  • джоджен - 30 г свежи листа
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
  • пресен лук - 1 стрък
  • вода - около 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Агнешката плешка се разсича/цепва на 3-4 места. Натърква се със сол, зехтин и ситно скълцаните лук и джоджен.

10 бр. от ядките от макадамия се смилат на прах, не прекалено фин или се настъргват на ренде за цитруси. И те се втриват хубаво в месото.

Скилидките чесън се притискат с длан, без да се белят и се смачкват. Поставят се в цепнатините на плешката заедно с цели ядки макадамия - колкото се побират, останалите се разпръскват около месото в тавичката, в която е поставено.

Налива се водата и се завива с алуминиево фолио.

Тавата се пъха в загрята на 200 градуса фурна и се пече 40 минути, след това температурата се намаля на 170 градуса и се оставя за още 1 час и 20-30 минути.

Когато видите, че месото се е отделя от кокала и е видимо сготвено, фолиото се отстранява, температурата се увеличава отново до 200-220 градуса, за да хване апетитен загар. Тук трябва да наблюдавате да не изври течността и да загори дъното на съда. Налейте още малко, ако е нужно.

Готовото печено агнешко поднесете с гарнитура от картофи и свежа зелена салата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: