Начин на приготвяне
Нарежете глава лук на ситно.
Поставете 600 г кайма смес в дълбок съд. Чукнете едно яйце и прибавете лука. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Нарежете няколко сушени домата, мариновани в зехтин, и прибавете към каймата. Налейте и 2-3 супени лъжици от ароматния им зехтин в сместа. Добавете и 150 г настърган кашкавал.
Запечете 2 сушени люти чушки на тиган за кратко, за да отпуснат аромата си. Наситнете ги и ги добавете в сместа за кюфтетата.
Омесете всички съставки добре и оставете каймата да почине за няколко минути. Оформете плоски татарски кюфтета и ги подредете в тавичка. Полейте със зехтин на тънка струйка и изпечете на 200°C за 20-25 минути.
За разядката от бял боб с чесън първо отрежете върха на глава чесън, без да я белите. Поставете във алуминиево фолио, посолете и полейте със зехтин. Увийте на пакетче и изпечете до омекване във фурната. Увийте на пакетче и изпечете чесъна заедно с кюфтетата във фурната, докато омекне напълно.
Отрежете върховетте на две глави чесън, посолете, полейте със зехтин и изпечете във фурната до омекване.
Сипете буркан сварен бял боб в блендера. Добавете две скилидки пресен чесън и половината глава от запечения. Подправете с чаена лъжичка чубрица и джоджен. Пасирайте за кратко сместа. Овкусете с лют червен пипер, черен пипер и сол. Пасирайте повторно всички съставки до гладкост.
Сипете разядката в купичка и поръсете със свеж магданоз.