Начин на приготвяне
Измиваме почистената леща (1 ч.ч.) в няколко води и я накисваме за 4-5 часа в студена вода. После отливаме водата, заливаме я с чиста топла вода и я сваряваме добре, но без да възваряваме.
Сварената леща сипваме в голяма цедка и оставяме хубаво да се отцеди от водата.
Моркова белим, измиваме и настъргваме на ситно ренде. Смесваме с нарязаният праз в касерола. Наливаме олио (1 с.л.) и вода (1/2 ч.ч.). Прибавяме кимион, черен пипер и чесън, скълцан (2 скилидки).
Задушаваме зеленчуците и подправките, докато празът и морковът омекнат, течността изври и останат на мазнина. Тогава ръсваме червен пушен пипер на вкус и малко сминдух и дръпваме от котлона.
Отцедената леща сипваме в купа и намачкваме/пасираме (намачквам с приставката за варени картофи).
Към лещата прибавяме сварен ориз и праза и моркова. Разбъркваме с лъжица и ръсваме оризово брашно (3 с.л.). Слагаме наронена, отцедена добре от водата филийка хляб. Омесваме добре всичко и с ръце оформяме от сместа кюфтета от леща.
Овалваме хубаво в оризово брашно и изпържваме в нагрято олио, като си помагаме с лопатка за готвене. Изваждаме изпържените лещени кюфтета върху кухненска хартия, да се отдели мазнината.
Сервираме нашите зеленчукови кюфтета (топли или охладени) с гарнитура по вкус.