Начин на приготвяне
Първо се приготвя пълнежът.
Ябълките се измиват и обелват, след което се настъргват на едро ренде (аз на машинка). Ако рендето е ситно, ябълките ще пуснат повече сок, което не е беда.
Настърганите ябълки се поръсват със сока от лимона, за да не потъмнеят много.
И в купата при тях се прибавят стафидите, на едро счуканите орехи, кората от лимона, канелата (обичаме я и слагам 1 с.л.) и захарта, която при мен беше кафява и само половин чаша. По желание може да се сложат и две ванилии.
Да уточня, че стафидите сухи ги слагам при настърганите ябълки. Така те попиват пуснатия от тях сок и не се налага да използвам галета или смлени бисквити, които пък от своя страна утежняват и променят натуралния вкус на ябълковите банички.
Разбърквам хубаво сместа и я оставям настрана да се омесят вкусовете и стафидите да набъбнат, т.е. да поемат ябълковия сок и пълнежът да не е течен.
През това време си правя отвара от корите на ябълките (нищо не се хвърля). Слагам в тенджера с 1.5-2 литра вода и ги оставям да поврат 10-15 минути на котлона.
От готовата отвара вземам 1 ч.ч., а другата я прецеждам в термоустойчив съд и си я изпивам след изстиване - има много информация в нета за полезните свойства на отварата и чая от ябълкови кори, препоръчвам ви да се запознаяте с тях!
Към отделената отвара слагам захарта и я кипвам на котлона и сиропът ми за баничките е готов.
Време е да ги направим и тях.
Вземам кора, мажа със затоплената мазнина с помощта на четка и върху нея слагам втора кора. Поръсвам леко с мазнина и в тесния край слагам 1-2 с.л. пълнеж, а по цялата кора поръсвам с орехи, които предварително съм си отделила.
Загръщам малко от левия и десния край на корите навътре, за да не изпадне пълнежът, и ги навивам на руло. Преди това обаче загърнатите краища също ги намазвам с мазнина, защото иначе оставят сухи при печенето.
По този начин се процедира и с останалите кори и пълнеж.
Получените 7 рула ги подреждам в правоъгълна тавичка, дъното на която е покрито с намазнена хартия за печене.
Мажа ги с останалата мазнина и отгоре им правя малки разрези с нож.
Пека постните банички в предварително загрята на 160°C фурна до приятен златист загар-около 40-50 минути. Важно е да се пекат на ниска температура, за да се изпече плънката хубаво и да не останат кашкави.
Изваждам тавата и ги оставям да поизстинат. След което заливам сладките банички със сиропа.
Аз съм сиропирала само част от баничките с ябълки. Другите са си типични ябълкови щрудели:)
Завивам с хартия и отгоре с кърпа за да омекнат, просто не ги обичаме хрупкави.
Преди сервиране рулата ги нарязват на две и ги поръсвам обилно с пудра захар.
Да ви е сладко!