Начин на приготвяне
Пресейте брашното и оформете кладенче, в него поставете солта и сипете топлата вода, замесете меко и гладко тесто. За да получите меко и гладко тесто, е необходимо да го месите поне 20 минути. И за да пропуснете това усилено месене, можете да ползвате хлебопекарна, като я пуснете та програма месене за 15 минути, а продуктите поставяте в обратен ред, вода, сол и брашно.
Разделете тестото на 4 еднакви и оформени топки, които поставяте в разтопената и леко затоплена мазнина, завийте със стреч фолио и оставете за 30 минути да почине тестото.
Намажете работния плот леко с мазнина и теглете една от топките на тънък почти прозрачен лист. Полейте малко от мазнината, поръсете натрошено сирене и сгънете на квадратен плик, оставете го настрани. Разтеглете второто топче както първото, поръсете с мазнина и натрошено сирене, поставете в средата надипления на плик лист и сгънете отново на плик долния лист.
Така процедирате и с останалите две топки тесто, като пакета от листи поставяте в средата на всеки следващ и сгъвате отново на пакет. Поставете така оформената сирница в намаслена тава и с пръсти, разтеглете пакета до стените на тавата (тавата не е задължително да е кръгла, може да е и квадратна).
Поръсете баницата с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, след като добие златисто кафяв цвят, покрийте тавата с алуминиево фолио.
Печете точената баница за около 30-40 минути до готовност, извадете готовата сирница и напръскайте със студена вода, покрийте с кърпа, за да се задуши за около 10 минути.