Начин на приготвяне
За приготвянето на блата:
Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме на сняг с 1 с.л. от захарта. Жълтъците разбиваме на пухкав крем с останалата захар. Внимателно ги добавяме към белтъците и разбъркваме с шпатула.
Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме към сместа. Разбъркваме добре и изсипваме в тава, покрита с намаслена хартия за печене.
Печем на 200 градуса 15 минути. Оставяме да се охлади напълно и разрязваме блата на три.
За приготвяне на крема:
Кипваме млякото в дълбока тенджера и добавяме захарта. Смесваме брашното и нишестето, добавяме водата и разбъркваме. Внимателно изсипваме тази смес във врящото мляко и започваме да бъркаме до получаването на гъст гладък крем. Отместваме от котлона и го оставяме напълно да се охлади, след което добавяме маслото и разбиваме с миксер за около 5 минути.
За сиропа: Кипваме водата на котлона и добавяме захарта. Варим 7-8 минути и отместваме от котлона. Оставяме го напълно да се охлади, преди да го използваме.
За желето: Смесваме желатина с 2 с.л. вода и го оставяме да набъбне. След това го разтваряме на водна баня и добавяме плодовия сироп. Продължаваме да бъркаме 2-3 минути и отместваме от котлона.
Започваме да сглобяваме тортата. Поставяме един блат за торта върху широка подложка. Сиропираме равномерно с един черпак от сиропа. Отгоре намазваме щедро с крема и заглаждаме. Поставяме отгоре втория блат, сиропираме и намазваме с крем по същия начин. Поставяме и третия блат и сиропираме, но този път намазваме съвсем малко от крема, само колкото да можем да подредим плодовете и те да прилепнат.
Обелваме портокалите, кивито и бананите. Нарязваме ги на колелца. Подреждаме плодовете по желание - да бъдат естетично подредени. Накрая подреждаме и ягодите, като може да са цели или нарязани.
Намазваме с четка желето навсякъде върху плодовете на тортата Неделя.
Прибираме нашата плодова торта в хладилника за 24 часа да се стегне.