Начин на приготвяне
Замесете тестото за пица, като разтворите маята и меда в част от леко топлата вода. Поръсете с малко брашно и оставете за около 15 мин да втаса. Пресейте брашното със солта.
Направете кладенче и в него сипете втасалата мая, олиото и останалата вода. Замесете меко тесто. При необходимост добавете още малко брашно. Намажете купа с олио и поставете тестото в нея. Покрийте с кърпа и оставете за около час да удвои обема си.
Направете доматения сос, като нарежете лука и чесъна на ситно. Загрейте олиото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете лука и чесъна за около 3 мин до омекване и добавете доматите на кубчета. Овкусете с ригана, босилека, захарта и солта. Разбъркайте, намалете силата на огъня и оставете соса да къкри около 20 мин или докато се редуцира. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.
Междувременно нарежете тиквичката, чушките и моркова на дребни кубчета. Нарежете гъбите и маслините на тънки резенчета.
Загрейте олиото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете нарязаните моркови, чушки и тиквичка за около 10 мин. Добавете гъбите и разбъркайте хубаво. Гответе още около 10 мин, като разбърквате периодично. Отстранете от огъня и добавете и маслините. Оставете да се охлади.
Разделете тестото за затворената пица на две равни части. Разточете едната част на тънка кора върху набрашнена повърхност във формата на правоъгълник. Намажете с доматения сос и отгоре поръсете с половината от зеленчуковата плънка.
Разпределете я равномерно. Навийте на руло и поставете в тава застлана с хартия за печене. Повторете с другата част от тестото. Оставете отново да втасат за около 20 мин.
Изпечете вегетарианската пица в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 мин.
Рецептата за постната пица Стромболи е взаимствана от https://www.bonapeti.bg