Начин на приготвяне
Загряваме олиото в дълбок тиган или друг съд. Запържваме булгура и ориза. Прибавяме нарязания на дребно лук и разбъркваме, докато всичко се запържи. Поръсваме със сол и червен пипер на вкус и разбъркваме сместа.
Поливаме с 220 мл топла вода. Оставяме на котлона, докато булгурът и оризът стане готов или докато си поеме течността напълно. След като сместа изстине, прибавяме сиренето, което сме натрошили.
Нарязваме на дребно листата от пресните подправки ги слагаме вътре. Прибавяме яйцата, черния пипер и универсалната подправка на вкус и разбъркваме всичко.
Разлистваме си листата едно по едно и слагаме със супена лъжица от сместа вътре и завиваме всяка сарма. На дъното слагаме няколко листа да го покрият. Поливаме с ½ к.ч. олио и редим на редове сармите.
Поливаме ги с другата ½ к.ч. олио, като приключим с реденето. Наливаме вода, докато покрием сармите. Поръсваме с червения пипер отгоре и покриваме с чиния. Варим със сложен капак на слаб огън, докато се сварят сармите за около 40 мин.
Рецептата е на Иван Звездев