Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сарми с булгур и ориз

Лозови сарми с булгур и ориз

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Лозови сарми с булгур и ориз
Снимка: Veselina
1 / 3
08/07/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • лозови листа - 40 - 50 бр. стерилизирани + 4 бр. за покриване на дъното
  • булгур - 1 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • кромид лук - 1 глава
  • яйца - 3 бр.
  • краве сирене - 200 г
  • олио - 2 к.ч.
  • гюзум - няколко листа пресен
  • магданоз - няколко листа пресен
  • лющян - няколко листа пресен
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л. за отгоре
  • сол - на вкус
  • универсална подправка - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме олиото в дълбок тиган или друг съд. Запържваме булгура и ориза. Прибавяме нарязания на дребно лук и разбъркваме, докато всичко се запържи. Поръсваме със сол и червен пипер на вкус и разбъркваме сместа.

Поливаме с 220 мл топла вода. Оставяме на котлона, докато булгурът и оризът стане готов или докато си поеме течността напълно. След като сместа изстине, прибавяме сиренето, което сме натрошили.

Нарязваме на дребно листата от пресните подправки ги слагаме вътре. Прибавяме яйцата, черния пипер и универсалната подправка на вкус и разбъркваме всичко.

Разлистваме си листата едно по едно и слагаме със супена лъжица от сместа вътре и завиваме всяка сарма. На дъното слагаме няколко листа да го покрият. Поливаме с ½ к.ч. олио и редим на редове сармите.

Поливаме ги с другата ½ к.ч. олио, като приключим с реденето. Наливаме вода, докато покрием сармите. Поръсваме с червения пипер отгоре и покриваме с чиния. Варим със сложен капак на слаб огън, докато се сварят сармите за около 40 мин.

Рецептата е на Иван Звездев

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: