Бабината вълшебна пилешка супа при настинка и грип

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
880
7k
3k
2k
1
08/02/2019
"Нищо не лекува наранени сърца и леки настинки така, както една усмивка и бабината вълшебна пилешка супа"
Приготвяне35 мин.
Готвене180 мин.
Общо215 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 683
  • Преглеждания за месеца588
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • пиле - 1 бр.
  • вода - 3 литра
  • пилешки бульон - 3 ч.ч., основа
  • лук - 1 глава, голяма
  • чушки - 1 бр. жълта
  • чушки - 1 бр. червена
  • моркови - 1 бр.
  • доматена салца - 100 мл.
  • картофи - 2 бр., средни
  • фиде - 50 гр.
  • За бульона при варенето
  • черен пипер - 10 бр. на зърна
  • корени от магданоз - 4 - 5 бр./ по 4 см./, изсушени
  • магданоз - 1 връзка, дръжките
  • моркови - 1 бр.
  • праз - 1 стрък, бялата част
  • целина - ¼ малка глава
  • куркума - ¼ корен
  • мащерка - 2 - 3 свежи стръкчета
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • сол
  • И още
  • лют пипер - за поръсване
  • лимони - 1 бр., сока от плода
  • пчелен прашец - по 1 к.л. на порция
  • За застройката
  • кисело мляко - 5 с.л., домашно
  • жълтъци - 2 бр., размер М
  • магданоз - пресен
  • За чесновите крутони
  • пълнозърнест хляб - 6 филии, стар
  • чесън - 1 скилидка
  • масло - 80 г
  • сусамово олио - 1 к.л.
  • мащерка - 1 клонче, прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме пилето със студена вода. Най-вкусен е бульонът, приготвен с домашна или свободно отглеждана кокошка.

Отстраняваме всички вътрешности и кожа. Разфасоваме пилето на порции и ги поставяме в голяма тенджера с 3 литра студена вода. Прибавяме нарязаните на едри парченца зеленчуци и корени - морков, праз, магданоз, целина и куркума.

Зърната черен пипер пускаме цели, а на магданоза използваме дръжките. Стръковете прясна мащерка придават чуден аромат.

В първите 20 минути бульонът ври на силен котлон, после намаляваме огъня и оставяме да къкри около 3 часа.

Често обираме пяната по повърхността с решетъчна лъжица. След като месото е добре сварено и бульонът се е редуцирал наполовина, го прецеждаме.

Изваждаме пилешкото месо и оставяме да се охлади. Обезкостяваме го и го нарязваме на малки късчета.

Зеленчуците - лук, морков, жълта и червена пиперка режем на ситни кубчета. Сотираме ги в тигана с малко растителна мазнина. Сипваме доматената салца, прибавяме пилешкото месо и нарязаните на кубчета картофи.

Заливаме с прецедения бульон, като доливаме и останалото количество студен пилешки бульон основа. Супата къкри още 15 минути, до пълното сваряване на зеленчуците.

Накрая прибавяме и фидето.

Застройката приготвяме с разбитите жълтъци и кисело мляко. За целта аз използвам домашно квасено мляко.

Винаги обирам каймака на повърхността на буркана и го прибавям в застройката.

Богат е на масло и застройката става по-вкусна, ухаеща на масълце.

Изключваме котлона и я прибавяме към супата предварително темперирана. Поръсваме с пресен магданоз и листенца мащерка.

Тази супа се сервира гарнирана с резен лимон и лъжичка пчелен прашец. Консумира се топла, защото съставките пчелен прашец и лимонов сок не понасят високата температура.

Чесновите крутони приготвяме лесно, като използваме стар хляб. Нарязваме го на средни кубчета. В тефлонов тиган разтопяваме масло и малко сусамово олио. Не прекалявайте с неговото количество, защото има интензивен специфичен вкус.

Поставяме в загрялото маслото цяла скилидка чесън и стръкче мащерка, за да обогатят вкусовете.

Запържваме ги до златисто и поставяме върху кухненска хартия. Поднасяме ги към топлата супа.

Уверявам ви, че тази вкусна пилешка супа наистина има противовъзпалителни съставки, които облекчават симптомите и скъсяват продължителността на болестта.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар