Начин на приготвяне
Фурна - 150 градуса;
Форми за карамел - 6 бр.
Карамел
В касерола се изсипва част от захарта, поставя се на умерен котлон да се разтопи. Добавя се нова порция захар, отново се изчаква да се разтопи и се прибавя последната част от захарта. По време на приготвянето му не се разбърква с лъжица или шпатула, а само се поклаща касеролата. Довежда се до тъмен карамел, който се разсипва в купичките, в които се се пече кремът. Оставят се настрана.
В купа се счупват яйцата, прибавя се захарта и се разбиват с телена бъркалка. Изсипва се топлото мляко с разтвореното кафе в него. Разбърква се, докато се стопи напълно захарта. Добавя се ванилията.
Сместа се разпределя в купичките за крем. Ако се ползва ванилия шушулка, би трябвало сместа при наливане в купичките да се прецеди.
Поставят се на водна баня, като се налива вода със стайна температура, дотам докъдето са пълни формите със сместа.
Пече се на 150 градуса около 60 мин.
Готовият крем карамел се оставя да се охлади на стайна температура, а след това се прибира в хладилник за няколко часа.
Преди сервиране с помощта на нож внимателно се отделя крема от стените на купичката и се обръща в сервизна чиния. Също така може и с леко придърпване на крема с пръсти да се отдели от стените на купичката. Обръща се.
Гарнира се с цели зърна кафе.
Източник: ilianabalk.blogspot.com - Изкушения от кухнята на Илиана Балканска