Начин на приготвяне
Маята, солта, захарта и 1 с.л брашно поставяме в съд, като към тях добавяме 300 мл. топла вода. Разбъркваме добре и завиваме с кърпа, оставяме така маята да шупне добре.
В купа си разделяме брашното на две части, като в едната част поставяме лимоновия сок и добавяме шупналата мая.
Всичко се бърка с дървена лъжица до получаването на лепкаво тесто, като при бъркането си добавяме от брашното, което сме оставили настрана.
Покриваме с кърпа и оставяме да почива за около 30 минути.
Когато отмине времето разбъркваме отново, добавяме още една-две сушени лъжици брашно и отново покриваме с кърпата.
Приготвяме си тенджера, покриваме с хартия за печене, като поръсваме на дъното брашно.
Удвоилото се тесто поставяме вътре без да месим, като правим прорези с нож и поръсваме с брашно.
Поставяме във загрята фурна на 150 градуса и печем за около 30-35 минути, като 5 минути преди да извадим хляба го изкарваме от тенджерата и заедно с хартията го поставяме на решетката на фурната за още 5 минути, за да се запече отгоре.